Mijn missie

Mijn missie

‘Als arts én als moeder van vier kinderen wil ik me sterk maken voor veilig zongedrag’

Mijn missie

Mijn missie

‘Als arts én als moeder van vier kinderen wil ik me sterk maken voor veilig zongedrag’

Mijn belangrijkste advies …

Mijn naam is Jetske Ultee. Ik werk als onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie. Misschien ken je me van mijn blog over huidverzorging? Van alle adviezen die ik daar geef, is beschermen tegen de zon toch wel een van de belangrijkste. Want je kunt nog zulke goede crèmes gebruiken, als je je huid vergeet te beschermen tegen de zon, is het toch een beetje dweilen met de kraan open. Het verbaast me hoeveel mensen dat eigenlijk toch niet goed weten.

Maar echt, ongeveer negentig procent van die vervelende rimpels en pigmentvlekken komt voor rekening van de zon. Bovendien kan overmatige zonblootstelling huidkanker veroorzaken. En helaas komt dat de laatste jaren héél veel voor. Ik wil me daarom hard maken voor veilig zongedrag. 
 

Geloof me, ook in Nederland is insmeren nodig

Is deze boodschap nu echt zo belangrijk voor ons, zul je misschien denken. We zijn toch geen Spanje of Australië waar de zon veel krachtiger schijnt? Loopt dat nou wel zo’n vaart in ons doorgaans bewolkte kikkerlandje? Ja, toch wel. En dat heeft ook te maken met ons veranderde (zon)gedrag de afgelopen jaren. We maken reizen naar zonnige gebieden, gaan soms meerdere keren per jaar op vakantie, er zijn tegenwoordig veel meer buitenactiviteiten dan vroeger, en ook een terrasje pakken is geheel ingeburgerd. En dan heb ik het maar niet over de trend die nu toch hopelijk wel voorbij is, om ‘bij te bruinen’ onder de zonnebank … Brrr!

Suncover flessen
smeer je in

Juist in de kindertijd is zonbescherming belangrijk

Helaas zal het aantal gevallen van huidkanker de komende jaren als gevolg van al onze ‘oude gewoonten’ nog wel even blijven toenemen (en ook doordat we gelukkig sneller naar de dokter gaan met een verdacht plekje). Maar hopelijk kunnen we het tij keren? Laten we dan beginnen bij kinderen. Want inmiddels weten we dat de ergste schade door de zon juist optreedt in de kindertijd. Toch wordt aan onze kinderen nog niet altijd meegegeven dat zij zich moeten beschermen tegen de zon. Sterker nog: ik hoor helaas nog altijd ouders praten over een lekker kleurtje.
 

Niet alleen op het strand, ook gewoon op het schoolplein of het sportveld

Gelukkig begint het besef langzaam door te dringen dat het misschien niet zo’n goed idee is om vol in de olie te gaan liggen bakken in de zon. Of om zonder zonnebrandcrème naar het strand te gaan. Maar ik zou graag nog een keer benadrukken, dat diezelfde zon ook op het schoolplein of de sportvelden schijnt. Laten we proberen om kinderen ook op die momenten te beschermen tegen het zonnetje. Zodat ze er vooral volop van kunnen genieten. Want dat is ook belangrijk.

Ik wil mij als arts, maar ook als moeder van vier kinderen kortom sterk maken voor een veiliger zongedrag in Nederland. Help je mee?

Dr. Jetske Ultee

Wie is dr. Jetske?

Dr. Jetske Ultee studeerde geneeskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ze werkte vervolgens als arts-assistent en onderzoeker bij de afdeling plastische en reconstructieve chirurgie, waar ze in 2010 promoveerde.

Sinds 2004 is Jetske werkzaam als onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie. In 2009 begon zij haar blog en in de jaren daarop volgde de lancering van haar eigen cosmeticalijn Dr. Jetske Ultee en het Huidboek. 

In 2014 richtte ze de stichting Skinwiser op, die zich bezighoudt met onderzoek naar werkzaamheid en veiligheid van cosmetische producten. En in 2017 opende ze haar eigen Skincare Centre in Rotterdam.

Jetske is moeder van vier kinderen.