DE ZONNaast warmte en licht komt er van de zon ook Ultraviolette straling. Deze straling is de beste natuurlijke bron van vitamine D. Echter, te veel UV-straling is de belangrijkste oorzaak van zonnebrand, vroegtijdige huidveroudering, schade aan de ogen en beschadiging van de huid wat tot huidkanker kan leiden. ULTRAVIOLETTE STRALING

UV-straling kunnen we niet zien en niet voelen. De warmte die je voelt komt namelijk door de infraroodstraling. Maar de gevolgen van de UV-stralen kunnen we wel zien en voelen. Het bruine kleurtje bijvoorbeeld wat je ziet na een dagje zon, dat komt door UV -stralen. En wanneer je je niet goed genoeg hebt ingesmeerd kun je de gevolgen van de UV-straling zelfs voelen, je huid doet zeer en ziet er rood uit: je bent verbrand.

UV-straling kan worden ingedeeld in 3 soorten: UVA, UVB en UVC. Normaal gesproken houdt de dampkring om de aarde het grootste deel van de UV-straling tegen. Zo bereikt UVC de aardbodem niet eens en dat is maar goed ook aangezien dit de krachtigste vorm van UV-straling is. UVB en UVA straling dringen wel door de dampkring door en bereiken daarmee de aardbodem en dus ook in onze huid. 


MISVERSTAND

Er wordt vaak gedacht dat alleen de UVB straling voor problemen zorgt. Dit is een groot misverstand. UVA stralen zijn zo mogelijk nog schadelijker dan UVB stralen. UVA stralen dringen dieper door in de huid en kunnen op deze manier de huid snel verouderen en het DNA beschadigen. UVA stralen worden niet tegengehouden door glas en minder sterk gefilterd door de wolken. UVA straling is het hele jaar door aanwezig en de sterkte van de straling is relatief onafhankelijk van het moment van de dag en het seizoen. Dat is dan ook de reden dat dermatologen adviseren dagelijks een SPF factor 15 te gebruiken, zelfs in de winter. In tegenstelling tot UVB straling verbrand je door UVA straling niet. Je krijgt dus ook geen waarschuwing van je huid. 

 

 

Landelijke campagne
om kinderen te beschermen
tegen de zon. Een initiatief
van Stichting Sunwiser
van dr. Jetske Ultee.

non-profit zonnebrandcreme