Hoe zit het eigenlijk in Nederland met de zonbescherming op basisscholen? Bij de start van mijn campagne Smeer je in! heb ik hier in 2014 onderzoek naar gedaan. Ruim 1100 ouders van kinderen in de leeftijd van zes tot en met twaalf jaar deden mee.
Uit het onderzoek kwam toen naar voren dat ruim een derde van de kinderen in het basisonderwijs weleens onder schooltijd is verbrand door de zon. De meeste zonverbrandingen gebeuren tijdens activiteiten zoals een schoolreisje of sportdag, maar 20% van de kinderen is ook weleens verbrand tijdens een gewone schooldag.
Best een verontrustende uitslag als je bedenkt dat zonverbranding in de kinderjaren een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van huidkanker op latere leeftijd .
Kinderen veel te weinig ingesmeerd
Hoewel meer dan 40% van de kinderen in de lente- en zomermaanden onder schooltijd een uur of meer per dag buiten is, blijken kinderen toch niet voldoende beschermd tegen de zon. Slechts 1 op de 3 kinderen werd ’s ochtends door hun ouders ingesmeerd en minder dan 1 op de 4 kinderen die thuis luncht, werd tussen de middag ingesmeerd.
Bijna alle ouders (94%) konden aangeven dat bescherming tegen de zon op een zomerse dag op het strand nodig is. En daarmee lijkt het risico op zonverbranding onder schooltijd onderschat. Kinderen spelen dan wel niet uren achter elkaar op het schoolplein in een zwembroekje, maar wekelijks brengen ze gemiddeld gemakkelijk vijf uur buiten door onder schooltijd. En dat is vergelijkbaar met een dag aan het strand.
Onvoldoende schaduwplekken op schoolpleinen
Ook op scholen zelf worden kinderen amper ingesmeerd. Slechts 13% van de ouders gaf aan dat hun kind op school, voor het naar buiten gaan, werd ingesmeerd. Eveneens een klein percentage (12%) wist of er wel zonnebrandcrème aanwezig was in de klas van hun kind. Ik vond dat zorgwekkend, vooral omdat op 1 van de 5 scholen op het schoolplein geen schaduwplek is om te spelen. Scholen moeten hierin hun verantwoordelijkheid nemen. Op elk schoolplein moeten schaduwplekken zijn, zodat kinderen uit de zon kunnen spelen.
Taak van de school of van de ouders?
In het onderzoek kwam verder naar voren dat weinig scholen aandacht geven aan het belang van zonbescherming. Maar 14% van de ouders gaf aan dat bescherming tegen de zon een onderdeel van het lesprogramma was.
Ik ben benieuwd of dit de laatste jaren is veranderd. Met deze site hoop ik een steentje bij te dragen aan meer bewustwording over hoe we zo veilig mogelijk kunnen genieten van de zon.
In 2016 werden de resultaten van ons onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Pediatric Dermatology. Dat is een tijdschrift op het gebied van kinderdermatologie. Je kunt hier de samenvatting vinden.