Zon en de huid

De zon en je huid

‘Er zit helaas een minder prettige kant aan de zon’

Zon en de huid

De zon en je huid

‘Er zit helaas een minder prettige kant aan de zon’

We kunnen niet zonder zon

De zon brengt ons licht en warmte. Dat is fijn, want we zouden niet zonder kunnen. Maar er zit helaas ook een minder prettige kant aan de stralen van de zon.
 

Je hebt zichtbare en onzichtbare straling

Als we kijken naar de straling die de zon uitzendt, kun je deze onderverdelen in verschillende soorten. Om te beginnen is er natuurlijk zichtbare straling, het licht dus dat jij en ik zien. De zon zendt ook stralen uit die we niet kunnen zien. Infraroodstraling bijvoorbeeld, dat is de warmte die we voelen van de zon. Ook onzichtbaar zijn de ultraviolette stralen van de zon. Maar de gevolgen van deze straling kun je wél zien en voelen.

uv-A, uv-B, uv-C

A, B, C … wat doen de verschillende soorten stralen?

Je weet waarschijnlijk wel dat er verschillende typen uv-straling zijn: uv-A, uv-B en uv-C. Alle drie de soorten zijn schadelijk voor je huid. Uv-C is veruit de krachtigste vorm, maar deze wordt gelukkig helemaal tegengehouden door de dampkring. De ozonlaag speelt daarbij een belangrijke rol.

Hoewel uv-B-stralen ook grotendeels worden tegengehouden, bereiken deze toch de aarde, en ook je bovenste huidlaag. Uv-A-straling is de minst krachtige vorm en dringt bijna volledig door tot het aardoppervlak, maar komt ook wat dieper in de huid. 

Beide soorten straling kunnen zorgen voor schade aan de huid. Schade die je meteen ziet is het rood (verbranden) en bruin worden van de huid. Vormen van schade die je later kan gaan zien, zijn (diepere) rimpels, pigmentvlekken en in sommige gevallen zelfs huidkanker.
 

Van uv-B kun je verbranden, maar van uv-A merk je (helaas) niets

Wat goed is om te weten, is dat je niet zo veel merkt van uv-A-straling op je huid. Van uv-A straling zal je niet huid snel rood kleuren (of verbranden), dat is vooral het werk van uv-B straling. Zorg daarom dat je je beschermt tegen beide soorten straling. Kies voor een product met een SPF (dit zegt iets over de bescherming tegen uv-B) én met het uv-A-logo. En wist je trouwens dat uv-A straling ook niet tegengehouden wordt door glas? Ook goed om mee rekening te houden…

Suncover UVA SPF
Dr. Jetske Ultee

 

Dr. Jetske Ultee

Onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie

Dr. Jetske Ultee

 

Dr. Jetske Ultee

Onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie