UV index

De uv-index

‘Op een koele dag kan de zon krachtiger zijn dan op een warmere dag’

UV index

De uv-index

‘Op een koele dag kan de zon krachtiger zijn dan op een warmere dag’

Zonkracht wordt aangeduid met uv-index

De zon schijnt niet alle dagen even krachtig. Dat wordt namelijk bepaald door de stand van de zon. Maar ook wolken, vocht en stof in de lucht kunnen de kracht van de zon beïnvloeden. De kracht van de zon wordt aangeduid met de uv-index. Die wordt iedere dag net als het weerbericht vermeld. Wat heb je er aan om dit te weten? Nou best veel. De uv-index zegt namelijk hoe goed je je moet beschermen.
 

Extra krachtig tussen twaalf en drie

Naarmate de zon hoger staat, neemt de uv-intensiteit toe. De zonkracht of uv-index varieert daarom met de seizoenen, maar bijvoorbeeld ook met het moment van de dag. Nu begrijp je misschien waarom je vaak tussen twaalf en drie (als de zon hoog staat) extra moet opletten. Maar de hoeveelheid uv-straling wordt verder ook beïnvloed door bewolking, vocht of stof in de atmosfeer en de hoeveelheid ozon. En zo kan de zonkracht op een koele zonnige dag toch nog hoger zijn dan op een warmere (en misschien bewolkte) dag in het jaar.

uv-index
Dr. Jetske Ultee

 

Dr. Jetske Ultee

Onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie

Dit vertelt de uv-index over insmeren en verbranden

Wat betekent de index nu precies voor ons smeergedrag? De zonkracht bepaalt hoe lang de onbeschermde huid kan worden blootgesteld aan uv-straling zonder rood te kleuren. Daarbij geldt dat hoe hoger de zonkracht, hoe belangrijker het is om de huid te beschermen. Kijk maar in de tabel hieronder. 
 

Bij zonkracht 3 is er soms maar een half uurtje nodig om te verbranden

In Nederland varieert de zonkracht van 0 tot 8 in de zomer. In landen dichter bij de evenaar en in de bergen kan de index wel oplopen tot 15 of hoger. Bij zonkracht 7 kan een onbeschermde huid al in tien tot vijftien minuten flink verbranden. Bij een uv-index van 5 tot 6 gebeurt dat na ongeveer vijftien tot vijfentwintig minuten. En zelfs bij een zonkracht van ‘slechts’  3 is er soms maar een half uurtje nodig om te verbranden. Het huidtype speelt hierbij natuurlijk ook een rol.
 

Smeren belangrijk vanaf uv-index 3

Mijn advies? Is de uv-index 3 of hoger, dan is het extra belangrijk om je huid te beschermen tegen de zon. In Nederland is dat ongeveer vanaf de maand april tot aan de maand oktober.

 

Zonkrachtschaal

(bron: KNMI)

 

Zonkracht

 

Omschrijving

 

Roodkleuring onbeschermde huid

na x minuten
 

Huid verbrandt

1-2

Vrijwel geen

100-50

-

3-4

Zwak

35-25

-

5-6

Matig

25-15

gemakkelijk

7-8

Sterk

15-10

snel

9-10

Zeer sterk

minder dan 10

zeer snel

Dr. Jetske Ultee

 

Dr. Jetske Ultee

Onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie