In de media

8x in de zon, zo doe je dat veilig

By maart 25, 2019 april 26th, 2019 No Comments
In de media

Gepubliceerd: Landelijke campagne – Mediaplanet
Datum: juni 2018
Door: Jetske Ultee

Wat zijn nu de allergrootste fabels en belangrijkste feiten over zonbescherming? Dr. Jetske Ultee zet ze onder elkaar in een campagne van Mediaplanet. Lees het hier:

8x in de zon, zo doe je dat veilig

Jetske Ultee is onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie.

1. Met olie kun je veilig en mooi bruinen

Fabel Je insmeren met oliën in de zon? Slecht plan? Sommige oliën, zoals olijfolie, kokosolie of jojobaolie hebben van nature een SPF. Maar de bescherming is echt zéér beperkt. Deze producten zijn dan ook geen volwaardige vervanger van een zonnebrandcrème. Plantaardige oliën zijn wel geschikt om je huid te verzorgen.

2. Achter glas of in de auto moet je eigenlijk ook smeren

Klopt UVA-straling gaat ook gedeeltelijk door glas en wolken. En het vervelende van UVA-straling is dat je huid geen waarschuwing in de vorm van verbranding geeft. Je kunst dus evengoed ongemerkt schade oplopen. Gewoon insmeren dus.

 

‘Een bruine huid is een beschadigde huid’

 

3. Als je al bruin bent, kan je huid meer hebben in de zon

Helaas Een bruin kleurtje geeft minder bescherming dan je denkt, Berekend is dat dit ongeveer neerkomt op een factor 4. Ook zonnebankbruin biedt dus geen ‘ondergrondje’ voor bijvoorbeeld je vakantie; dit snelle kleurtje is het gevolg van kortdurende, directe pigmentatie door blootstelling aan met name UVA-straling. Bedenk verder: een bruine huid is een beschadigde huid.

4. Je hebt elk jaar een nieuw zonnebrandproduct nodig

Feit De houdbaarheidsaanduiding op de zonnebrand zegt vooral wat over de kans op besmetting en de stabiliteit van de crème. Van bepaalde chemische filters neemt de werking na opening sterk af. Het is daarom aan te raden elk jaar een nieuw zonnebrandproduct te kopen. De kans op een verminderde werking neemt toe bij verhitting en blootstelling aan licht.

5. Je kunt verbranden door kleding heen

Waar Een wit T-shirt heeft ongeveer een SPF van 5. Is het shirt nat, dan blijft er van de bescherming niet veel over. Je kunt dus alsnog (ongemerkt) verbranden onder (zomer)kleding. Er bestaat wel speciale UV-beschermende kleding.

 

‘Je insmeren met oliën in de zon? Slecht plan!’

 

6. Een hoge SPF heeft een schaduwkant

Klopt Onderzoek laat zien dat mensen die een hoge SPF gebruiken, geneigd zijn minder vaak en minder goed te smeren, waardoor ze alsnog meer risico lopen.

7. Het gebruik van zonnebrandcrème houdt vitamine D tegen

Dat zit zo Uit onderzoek is gebleken dat mensen bij normaal gebruik nog voldoende vitamine D aanmaken in de huid. Smeer dus regelmatig in met een product dat zowel tegen UVA als UVB beschermt.

8. Met een total sunblock zit je safer

Niet per se Geen enkele UV-filter beschermt voor 100 procent. Ook een factor 50 niet; deze benadert de 98 procent en dat is maar een à twee procent meer dan bij een factor 30. Om je huid voldoende vitamine D en pigment ter bescherming te kunnen laten opbouwen, kun je daarom beter dagelijks op de juiste wijze een iets lagere factor gebruiken.